top of page
Ekran Resmi 2024-10-06 18.01.06.png

Kadın Güçlenmesi ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Travmaları
(Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği Çalışma Standardında)

 
 
 

Kadın güçlenmesi ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (GBV) travmaları, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derin izler bıraktığı bir alanda uzmanlık gerektiren kritik konulardır. Bu alanda yapılan çalışmalar, kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları engelleri aşmalarını sağlarken, şiddet, ayrımcılık ve benzeri travmatik deneyimlerin izlerini silebilmek için destek sunmayı amaçlar. Kadın güçlenmesi; bireyin kendi hayatı üzerinde söz sahibi olmasını, karar verme mekanizmalarında aktif rol almasını ve karşılaştığı zorluklarla baş etme becerilerinin geliştirilmesini içerir. Bu kapsamda, özellikle şiddet mağduru, Mor Çatı gibi çeşitli kadın derneklerine sığınmış, toplumun dayattığı cinsiyet kalıplarını reddeden, dezavantajlı, göçmen ve yerinden edilmiş kadınlar gibi hassas grupların ihtiyaçlarına odaklanan çalışma standartları, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası organizasyonlarca tanımlanan etik ve profesyonel ilkelere dayanmaktadır.

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Travma Çalışmalarının Amacı Nedir?​

​Psikolog Ece Tavşan, Birleşmiş Milletler tarafından sağlanan ve AB çalışma standartlarına uygun bu eğitimler doğrultusunda, travmaya maruz kalmış kadınlara ve dezavantajlı bireylere sosyal, psikolojik ve duygusal destek sunmaktadır. Amacı, travmanın oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmak, kadınların toplumla yeniden bağ kurmalarını sağlamak ve onları kendi potansiyellerini gerçekleştirebilecek şekilde güçlendirmektir.

 

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Travma Çalışmaları Kimlere Hitap eder?
 

​Bu uzmanlık, özellikle cinsiyete dayalı fiziksel veya psikolojik şiddet deneyimleri yaşamış, sığınma evlerinden yardım almış ya da yerinden edilmiş kadınlar ile dezavantajlı bireylere destek sağlamaktadır. Ancak Ece Tavşan’ın çalışmaları yalnızca bu özel gruplarla sınırlı değildir; aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele eden, şiddet ve travmanın etkilerini yaşayan her yaştan kadın, genç kızlar ve bu konuda farkındalık oluşturmak isteyen toplumun diğer kesimlerine de hitap etmektedir.

Bu Çalışmanın Amacı Nedir?
 

​Bu çalışmalarda amaç, bireyin kendi iyilik hali üzerinde söz sahibi olmasını sağlamaktır. Ece Tavşan, kadınların yaşadıkları zor deneyimlerden güç alarak hayata daha güvenle bakmalarını sağlayacak destekleyici programlar geliştirmekte ve kadın güçlenmesi alanındaki deneyimlerini geniş bir kitle ile paylaşmayı hedeflemektedir. Bu sayede, toplumda cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılıkla mücadeleye katkıda bulunarak daha güçlü bireyler ve daha adil bir topluma yönelik bir adım atmaktadır.

 

İletişim

Hasköy Bademli, 16960 Tucana Evleri No:6 Mudanya/Bursa

+90 506 732 57 32

psikologecetavsan @gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page